'

'

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Punaisia lumpeitaKatselin telkkarista ohjelmaa punaisista vesililjoista. Niiden alkuperä juurtaa Ruotsiin, Närkeen.
Sieltä löytyi ensimmäiset punaiset kukat v. 1856. Kaikkien nykyisten punasävyisten vesililjojen alku on kuulemma lähtöisin sieltä. Kukka oli sielläkin alkujaan valkoinen, mutta syntyi punainen muunnos (mutaatio). Vähän mystistä, sillä mitään erityistä selitystä ei kai ole löytynyt.


Punaisilla liljoilla on useita eri värisävyjä, voimakkaan punaisista roosan ja valkoisen eri sävyihin.

Taiteilija ja intohimoinen puutarhuri Monetkin kuuli harvinaisista lumpeista ja halusi niitä lampeensa, vai mahdettiinko koko lampi tehdäkin juuri noiden lumpeiden takia.
Joka tapauksessa Monet maalasi lukuisia tauluja lummelammesta siltoineen aivan loppuun saakka, vaikkei enää juuri pystynyt mitään näkemäänkään.


Nämä kuvat ovat tuosta ohjelmasta, vaikka minä olen käynytkin joku vuosi taaksepäin Monetin uskomattomassa, tosi isossa puutarhassa Givernyssä, ja myöskin hänen hurmaavassa kodissaan,missä asui aikoinaan heidän monilapsinen perheensä. Puutarha on tulvillaan kukkien värejä, mutta niin on kotikin maalattuja värejä tulvillaan.Nykyisin myös koti on avoinna vierailijoille,eikä siellä varmaan asu varsinaisesti ketään. Tässä alla toinen kuva yhdestä Monetin maalauksesta.
Helli ja Kaisa, uudet lukijat, TERVETULOA romulyylin romumaailmaan! toivottaa Riitta Sinikka.

2 kommenttia:

Sesse kirjoitti...

Kauniita on punaisetkin lumpeet, vaikka enempi rakkaussuhde mulla onkin valkoisiin lumpeisiin...niitä oli joessa, jonka lähellä olevassa äidin kotimökissä vietimme kesäaikaa lapsena :)

Riitta Sinikka kirjoitti...

Hei, Sesse! Tutumpia on valkoiset, hurmaavat lumpeet.Ihana muisto Sinulla! Täällä lähellä on metsälampi, missä kesällä lumpeita. Lauantaina kävin katsastamassa, mutta oli vasta pelkkiä lehtiä veden pinnalla. Hyvää kesäpäivää Sinulle toivotellen Riitta Sinikka.